Ons bedrijf, 

onze toekomst

Ons bedrijf is gestart op 1 mei 1978 in een 2400 m2 grote kas als hoveniersbedrijf annex kwekerij aan de Stationsweg te Zuidland, In december 1978 werd door Fred Lorsheijd de 1e druivenstok geplant in de kas en dat was zonder het toen te weten de start van onze wijngaard. Al snel werden er meer stokken in verschillende rassen geplant en in 1981 was er een eerste oogst die verwerkt werd tot wijn. Slechts 65 flessen in wit rood en rosé. Genoeg om de smaak te pakken te krijgen! Langzaam aan verdwenen de andere planten uit de kas en werden meer druivenstokken geplant tot deze geheel vol stond met rond de 800 stokken. Tegelijkertijd werd een wijnmakerij ingericht en werd een keldertje gebouwd.

Ondertussen groeide ook het assortiment druivenrassen dat werd getest en kon worden aangevangen met de opkweek van jonge druivenplanten voor de verkoop.

In 1988 kreeg Fred Lorsheijd de kans een boek te schrijven over druiventeelt “Het Druivenboek” dat in 1989 in de winkel lag. Naar aanleiding van dit boek (en een flink aantal andere boeken die hierna nog volgden) groeide de belangstelling voor ons bedrijf en kwamen steeds meer bezoekers en klanten langs. Het was duidelijk dat wijnbouw in Nederland mogelijk is en dat er een groeiende belangstelling voor was. Reden voor ons om in 1990 de eerste Cursus Wijngaardenier te organiseren, een cursus die tot nu toe door honderden belangstellenden gevolgd is. Direct gevolg hiervan: een sterke groei van de Nederlandse wijnbouw, zowel op hobby matige schaal als commercieel.

Genoeg belangstelling voor ons om in 1991 een verwaarloosde boomgaard van ruim 3,5 ha aan te kopen en hier te starten met onze Wijngaard Domein De Vier Ambachten.

Nu, na vele jaren hard werken, is deze wijngaard volop in productie, staan er over de 400 verschillende druivenrassen en meerdere snoei-, en geleidingssystemen, worden er proeven uitgevoerd met biologische plantbeschermingsmiddelen en komen er per jaar rond de 15.000 klanten en bezoekers!

Op het terrein is een grote wijnmakerij met bijbehorende wijnkelders gebouwd, (we hebben opslag voor meerdere jaren, zo'n 40.000 liter!) waar de druiven en appels verwerkt worden en  de wijn ligt te rijpen. Wij produceren nu 5 rode wijnen, 4 witte, 1 rosé, 2 dessertwijnen, 4 type portwijn en 2 mousserende wijnen en lekkere appelcider. Verder produceren we brandewijnen vergelijkbaar met: grappa, calvados en cognac en diverse likeuren zoals rode wijn-, winter- en pruimenlikeur Kom eens kijken en geniet van onze eerlijke heerlijke wijn!

 

Aan het water is de Orangerie gebouwd  met meerdere zalen, oa de tuinzaal, waar gegeten en gedronken kan worden en waar de fluisterboot aanlegt. Er is plaats voor ca 100 mensen en op het gezellige groene "tropische" terras met vijgen, palmen, citroenen, oleander en olijfbomen kunnen ook zo'n 40 man plaats nemen.

Het bedrijf ontwikkeld uiteraard verder, Zoon Wouter werkt al weer vele jaren mee en heeft de wijngaard onder zijn hoede.  

Sinds oktober 2018 is Madeleine, de vrouw van Fred een zorgbedrijf gestart, Zorgdomein de Vier Ambachten, voor dagbesteding aan mensen met een verstandelijke handicap. Nu augustus 2023 werken er 18 hulp wijnboeren mee in de wijngaard, de kwekerij, de tuinen, op het terras en in keuken. Wij hopen dat we de komende tijd aan meer mensen een fijne dagbesteding kunnen bieden waarbij ze tegelijkertijd ook van alles kunnen leren en zich kunnen ontwikkelen.

Tevens is Madeleine ook onze theetuin/terras gestart. Kom een lekkere kop thee halen, we hebben hele aparte soorten, vanaf 2024 gaan we onze eigen theesoorten kweken ! Geniet van een vintage high tea met het mooie servies van Madeleine, of high wine, Dat kan op dagen met mooi weer op ons terras of met minder weer in onze gezellige groene tuinzaal met zicht op het water.

Vanaf 2021 startte dan eindelijk onze overnachtingsmogelijkheid in de wijngaard. Wij plaatsten hiervoor 10 hele grote houten (wijn)vaten waarin geslapen kan worden en verder werden er 9 wijngaardhuisjes gebouwd, Blokhutten ingericht als tiny house, goed geïsoleerd zodat het ook in voor en najaar goed vertoeven is.. Wij kunnen zorgen voor het ontbijt, dat wordt geserveerd in de tuinzaal, bij de huisjes en bij de tonnen is ook een keukenblok te vinden waar zelf voor ontbijt gezorgd worden.

De wijngaard is ook een prachtige trouwlocatie. Je kan er daadwerkelijk trouwen, je feest vieren, 's avonds met ondergaande zon een stuk varen op de fluisterboot en een lekker glaasje bubbels drinken en daarna heerlijk overnachten.  

Natuurlijk kan de wijngaard ook gehuurd worden voor familiefeesten, bijeenkomsten, allerlei andere festiviteiten en voor bedrijfsmeetings. De wijngaard kan ook  dienen als vergader locatie. En in de winter van 2022/2023 is er een leuke locatie bijgekomen waar het winkeltje van het zorgdomein te vinden is. Allerlei leuke (zelf)gemaakte producten zijn er te vinden.

Kortom volop ontwikkelingen, kom eens kijken en verbaas je over wat er nu weer nieuw is. Ieder jaar wordt er van alles aangepast, ieder bezoek geeft nieuwe indrukken!