Domein de Vier Ambachten

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, onze visie

Domein de Vier Ambachten is een apart bedrijf, zeg maar uniek! Ontstaan uit een hoveniersbedrijf, is er een kwekerij en wijngaard aan toegevoegd, Later kwam daar het ontvangen van bezoekers en catering en bij. Daarop volgde een zorgtak met dagbesteding voor mensen met een handicap en als laatste overnachtingsmogelijkheden.

Domein de Vier Ambachten is ook uniek omdat we al heel lang geleden zagen dat het niet goed gaat met ons milieu, met ons klimaat, met onze wereld. We zijn al heel snel begonnen om  onze druiven milieuvriendelijk te kweken. terug naar de natuur. Samenwerken met de natuur niet er tegen in gaan! Geen chemische plantbeschermingsmiddelen, geen kunstmest, minder maaien en bewust omgaan met alles wat groeit en bloeit in de wijngaard.

Dit hebben we ook sterk doorgevoerd in andere kanten van ons bedrijf. Zo hebben we onze gebouwen zoveel mogelijk opgebouwd met gebruikte materialen. Zo is de  orangerie en het geraamte van de wijnmakerij/ ontbijtzaal opgebouwd met een oude kas uit Zeeland. Zijn de wanden van een sigarettenfabriek uit Zevenaar, het dak van een loods uit st Oedenrode en de isolatie van een koeienstal uit Oudewater. Vrijwel alle materialen zijn opnieuw gebruikt van fundering tot dak, van vensters tot wanden, van meubilair tot sanitair-wagen. Het resultaat is net zo goed.

Electra hebben we niet, we redden ons met zonnepanelen, en accu's en een grote generator die alleen draait als het echt niet anders kan. Al onze huisjes, tonnen en andere ruimtes worden verlicht met 12 volt LED verlichting op accustroom. 

Bij werkzaamheden in ons hoveniersbedrijf kwam veel bestratingsmateriaal vrij dat anders naar de stort gebracht moest worden. Wij hebben het verzameld en gebruikt voor de bestrating en de funderingen van onze gebouwen.

Een en ander houdt wel in dat er op het terrein grote hoeveelheden straatmateriaal en bouwmaterialen opgeslagen zijn. Dit ziet er waarschijnlijk rommelig uit maar heeft een duidelijk doel. Wij hebben voldoende materiaal in voorraad en we zorgen er voor dat er minder afval is dat vernietigd moet worden.

Zelfs beplanting die verwijderd moest worden heeft een plaats gekregen op ons domein. Zo is ons "asielzoekerscentrum" ontstaan  waar veel "overbodige" bomen, struiken en planten, die anders naar de stort gaan en vernietigd moeten worden. een veilige plek gevonden hebben. Hier komt weer veel dierlijk leven op af, veel insecten zoals bijen, veel vogels en andere dieren. Dit geeft een enorme biodiversiteit op het Domein. 

in deze visie past ook de zorg voor mensen met een handicap, Madeleine is in 2018 gestart met het Zorgdomein. Wij bieden onze cliënten ofwel deelnemers een fijne dagbesteding aan waarbij ze zich prettig voelen en zich in diverse richtingen kunnen ontwikkelen. Werken in een groene omgeving werkt stimulerend en tegelijkertijd geeft het rust. Werken in een team dat de deelnemers als mensen behandeld en waardeert als een gelijke ongeacht de capaciteiten geeft voldoening. Wij benaderen onze deelnemers zoals we zelf benaderd willen worden.

Al met al is Domein de Vier Ambachten net een grote puzzel, veel stukjes die in elkaar vallen en een een uniek plaatje vormen.

Wij hopen dat onze bezoekers, gasten, klanten en cliënten dat net zo zullen ervaren!